świat roślin

Kawa, kawowiec, kawa arabska – uprawa doniczkowa

Kwiaty doniczkowe rośliny doniczkowe kawa kawowiec kawa arabska

Kawa, kawowiec, kawa arabska – uprawa doniczkowa

Kawa pochodzi z Afryki, Madagaskaru oraz Półwyspu Arabskiego. Jest rośliną bardzo ozdobną.


Stanowisko:

Jasne, ale roślina nie powinna być narażona na bezpośrednie promienie słoneczne.

Najlepszym miejsce dla tej rośliny jest okno zachodnie lub wschodnie. 

Kawowiec lubi dużo przestrzeni i dostęp do świeżego powietrza. 

W okresie letnim roślina może być wynoszona na balkon lub taras w miejsce zacienione i osłonięte od wiatru.


Temperatura:

Odpowiednia temperatura dla kawowca to 20 – 22 st. C.

W okresie zimowym temperatura nie powinna spadać poniżej 15 st. C, a roślina w tym czasie powinna znajdować się w pomieszczeniu w którym temperatura wynosi 18 – 20 st. C.


Podłoże:

Podłoże uniwersalne lub przeznaczone dla różaneczników o niskim poziomie pH, czyli o odczynie kwaśnym.

Na dnie doniczki należy położyć drenaż.


Podlewanie i zraszanie:

Wiosną i latem podłoże w doniczce powinno być stale wilgotne, lecz należy uważać, aby woda nie zalegała w podstawce. 

W okresie zimowym, czyli w czasie spoczynku roślinę podlewamy oszczędnie, ale nie wolno dopuścić do całkowitego przesuszenia podłoża. 

Kawowiec należy często zraszać w okresie wiosennym i letnim. Zbyt niska wilgotność powietrza sprawia, że brzegi liści będą się zwijać i brązowieć. (Roślinę należy obserwować, ponieważ może wymagać również zraszania w okresie zimowym).


Kwitnienie:

W domowych warunkach również można doczekać się kwiatów oraz owoców kawowca.

Kwiaty wyrastają z kącików liści – mają biały kolor i niezwykle aromatyczny zapach. Po przekwitnięciu na ich miejscu pojawiają się zielone podłużne owoce, które z czasem stają się czerwone. W środku owoców znajdują się nasiona.

Przy odpowiedniej pielęgnacji roślina zaczyna owocować najwcześniej po 2 latach.


Nawożenie:

Od kwietnia do września roślinę nawozi się raz w tygodniu nawozem przeznaczonym dla cytrusów. 


Rozmnażanie:

Kawowca rozmnaża się ze świeżych nasion, jednak nie nadają się do tego nasiona powstałe w mieszkaniu.

Kawę można również rozmnożyć za pomocą sadzonek z pionowych pędów, które należy umieścić w ukorzeniaczu, a następnie umieścić w wilgotnym torfie z piaskiem.

Doniczkę z sadzonką przykrywa się folią i umieszcza w pomieszczeniu, gdzie roślina będzie miała zapewnioną temperaturę 25 – 30 st. C..


Przesadzanie:

Młodą roślinę należy przesadzać co rok do większej doniczki. 

Starsze egzemplarze można przesadzać co 2 – 3 lata.


Zaschnięte liście oraz pędy kawowca oraz należy regularnie usuwać.