świat roślin

Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie

Zioła

Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie

Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie

               

Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna dorastająca do 50 cm wysokości.

Pochodzi z ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego.

Należy do rodziny jasnotowatych.

Może być uprawiany w ogrodzie i również w doniczkach na balkonie lub tarasie.

Cząber nazywany jest również cząberkiem i satureją.


Stanowisko:

Słoneczne, osłonięte od wiatru.

Zbyt małe nasłonecznienie spowoduje, że roślina będzie miała mniej wyrazisty kolor, a jej liście i pędy będą miały gorzki smak.


Podłoże:

Cząber nie ma szczególnych wymagań względem podłoża.

Ziemia może być żyzna, lżejsza.


Podlewanie:

Cząber bardzo dobrze znosi suszę.


Kwitnienie:

Kwitnie od lipca do października. Kwiaty są drobne i mają zazwyczaj jasnofioletowy kolor. Mogą być również różowe lub białe.


Nawożenie:

Cząber nie wymaga nawożenia.


Rozmnażanie:

Cząber rozmnaża się z nasion, które wysiewa się w kwietniu.


Ciekawostki:

Cząber ogrodowy przyciąga pszczoły i jest cenną rośliną miododajną.


Dodatkowa pielęgnacja:

Miejsce w którym rośnie cząber powinno być regularnie odchwaszczane.


Cząber ogrodowy w kuchni:  Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni

Cząber ogrodowy właściwości lecznicze: Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze