Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie
Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie
Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna dorastająca do 50 cm wysokości.
Pochodzi z ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego.
Należy do rodziny jasnotowatych.
Może być uprawiany w ogrodzie i również w doniczkach na balkonie lub tarasie.
Cząber nazywany jest również cząberkiem i satureją.
Stanowisko:
Słoneczne, osłonięte od wiatru.
Zbyt małe nasłonecznienie spowoduje, że roślina będzie miała mniej wyrazisty kolor, a jej liście i pędy będą miały gorzki smak.
Podłoże:
Cząber nie ma szczególnych wymagań względem podłoża.
Ziemia może być żyzna, lżejsza.
Podlewanie:
Cząber bardzo dobrze znosi suszę.
Kwitnienie:
Kwitnie od lipca do października. Kwiaty są drobne i mają zazwyczaj jasnofioletowy kolor. Mogą być również różowe lub białe.
Nawożenie:
Cząber nie wymaga nawożenia.
Rozmnażanie:
Cząber rozmnaża się z nasion, które wysiewa się w kwietniu.
Ciekawostki:
Cząber ogrodowy przyciąga pszczoły i jest cenną rośliną miododajną.
Dodatkowa pielęgnacja:
Miejsce w którym rośnie cząber powinno być regularnie odchwaszczane.
Cząber ogrodowy w kuchni: Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni
Cząber ogrodowy właściwości lecznicze: Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze