świat roślin

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!

Zioła

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!

Czosnek niedźwiedzi nazywany również cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim jest rośliną pojawiającą się na wiosnę. Jest wielkim przysmakiem niedźwiedzi, które jedzą ja, aby uzupełnić witaminy po zimowej przerwie.

Czosnek w stanie dzikim można spotkać w Puszczy Białowieskiej, Kampinowskiej, w Bieszczadach oraz w okolicach Sandomierza.

W Polsce roślina ta jest objęta częściową ochroną i nie wolno jej zrywać w warunkach naturalnych. Jednak można ją bez problemu uprawiać w ogrodzie.

Należy pamiętać, że jest trujący dla ssaków. Zawarte w nim tiosiarczany sodu są bardzo toksyczne dla domowych pupili!

Czosnek niedźwiedzi od pospolitego czosnku różni się tym, że ma delikatny zapach oraz liście zamiast ząbków.


Stanowisko:

Występuje głównie w lasach, w miejscach wilgotnych.

W ogrodzie czosnek niedźwiedzi należy sadzić w zacienionych miejscach.


Podłoże:

Żyzne, próchniczne.


Kwitnienie:

Roślina kwitnie

Kwiaty są jednak trujące, dlatego nie należy ich spożywać.


Zimowanie:

Czosnek niedźwiedzi jest w pełni mrozoodporny.


Zbiór:

Surowcem zielarskim są tylko liście zebrane przed kwitnieniem rośliny oraz cebulki wykopywane latem lub na początku jesieni.

Liście najlepiej rozdrobnić i zamrozić – w ten sposób zachowują swoje wartości odżywcze.


Zastosowanie w kuchni:

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni


Zastosowanie w kosmetyce:

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce