Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!
Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!
Czosnek niedźwiedzi nazywany również cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim jest rośliną pojawiającą się na wiosnę. Jest wielkim przysmakiem niedźwiedzi, które jedzą ja, aby uzupełnić witaminy po zimowej przerwie.
Czosnek w stanie dzikim można spotkać w Puszczy Białowieskiej, Kampinowskiej, w Bieszczadach oraz w okolicach Sandomierza.
W Polsce roślina ta jest objęta częściową ochroną i nie wolno jej zrywać w warunkach naturalnych. Jednak można ją bez problemu uprawiać w ogrodzie.
Należy pamiętać, że jest trujący dla ssaków. Zawarte w nim tiosiarczany sodu są bardzo toksyczne dla domowych pupili!
Czosnek niedźwiedzi od pospolitego czosnku różni się tym, że ma delikatny zapach oraz liście zamiast ząbków.
Stanowisko:
Występuje głównie w lasach, w miejscach wilgotnych.
W ogrodzie czosnek niedźwiedzi należy sadzić w zacienionych miejscach.
Podłoże:
Żyzne, próchniczne.
Kwitnienie:
Roślina kwitnie
Kwiaty są jednak trujące, dlatego nie należy ich spożywać.
Zimowanie:
Czosnek niedźwiedzi jest w pełni mrozoodporny.
Zbiór:
Surowcem zielarskim są tylko liście zebrane przed kwitnieniem rośliny oraz cebulki wykopywane latem lub na początku jesieni.
Liście najlepiej rozdrobnić i zamrozić – w ten sposób zachowują swoje wartości odżywcze.
Zastosowanie w kuchni:
Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni
Zastosowanie w kosmetyce:
Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce