Stokrotka Pospolita – charakterystyka, uprawa i zastosowanie!
Stokrotka Pospolita – charakterystyka, uprawa i zastosowanie!
Stokrotka Pospolita inaczej stokroć trwała lub gęsie pępki.
Jest to roślina pospolita wieloletnia z rodziny astrowatych. Dorasta do 20 cm.
Należy do wiosennych roślin miododajnych.
Występuje w Europie i Azji Mniejszej.
W Polsce zazwyczaj występuje na łąkach, trawnikach i przydrożach.
Stanowisko:
Słoneczne i półcień.
Podłoże:
Przepuszczalne, żyzne i wilgotne.
Kwitnienie:
Stokrotka pospolita kwitnie od marca do listopada.
Zazwyczaj zewnętrzne kwiaty są białe lub czerwone, natomiast wewnętrzne żółte i rurkowate.
Usuwając na bieżąco przekwitnięte kwiaty, ogranicza się jej rozsiewanie.
Podlewanie:
Stokrotka lubi wilgotną glebę, dlatego należy ją regularnie podlewać.
Rozmnażanie:
Stokrotkę pospolitą wysiewa się w maju lub czerwcu na rozsadnik.
Gdy roślina ma 3 – 4 listki, wysadza się ją do gruntu na miejsce stałe.
Rozstawa powinna wynosić 5x5 cm.
Stokrotkę można wysiewać również bezpośrednio płytko do gruntu na wiosnę, gdy temperatura nie spada poniżej 12 st. C.
Kwiaty stokrotki zbiera się przez cały okres kwitnienia.
Aby je zasuszyć należy rozłożyć je cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu, najlepiej w suszarni, ponieważ temperatura otoczenia powinna wynosić 35 – 40 st. C.
Zastosowanie w kosmetyce:
Zastosowanie w kuchni: