świat roślin

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) – pielęgnacja oraz zastosowanie lecznicze!

Krzewy

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) – pielęgnacja oraz zastosowanie lecznicze!

Pochodzi ze wschodnich rejonów ameryki Północnej. Należy do rodziny różowatych (Rosaceae).

Jest blisko spokrewniona z jarzębiną.

W Polsce jest coraz popularniejszym uprawianym krzewem.

Niewiele osób wie, że aronia w Polsce nazywana jest najzdrowszym owocem oraz „bombą witaminową”.


Krzyw aronii osiąga do 2 ,5 metra wysokości. Jest w pełni mrozoodporny.


Kwitnienie:

Pora kwitnienia rozpoczyna się w drugiej połowie maja.


Owocowanie:

Owoce wyglądają jak ciemogranatowe lub czarne jagody.

W smaku są cierpkie i gorzkie, delikatnie pokryte nalotem woskowym.

Owoce zbierane  są w sierpniu lub we wrześniu.


Podłoże:

Krzew aronii nie ma szczególnych wymagań glebowych. Doskonale radzi sobie zarówno na glebach piaszczystych, jak i ciężkich, gliniastych.

Nie może być uprawiana w podłożach podmokłych.


Stanowisko:

Krzew ten musi mieć zapewnione stanowisko słoneczne.

W miejscu nie nasłonecznionym będzie słabo owocował.


Sadzenie:

Aronię sadzi się w październiku lub listopadzie. Można to zrobić również na wiosnę najlepiej do końca marca, jednak wtedy roślinę należy regularnie nawadniać.


Choroby i szkodniki:

Aronia jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Sporadycznie mogą wystąpić na niej mszyce.


Zastosowanie lecznicze:

Surowcem leczniczym aronii są owoce. Stosuje się zarówno owoce suszone jak i świeże.


Owoce aronii:

  • wpływają korzystnie na krążenie mózgowe i wieńcowe
  • wspomagają również regenerację wątroby
  • działają osłaniająco na nerki i trzustkę
  • łagodzą objawy alergii
  • obniżają ciśnienie krwi
  • łagodzą objawy jelita drażliwego
  • łagodzą problemy żołądkowe
  • poprawia pamięć
  • zwiększa wydzielanie insuliny, co ma wpływ na zmniejszenie glikemii


Dodatkowo zawierają witaminę P, B2, B6, E, żelazo, sole mineralne oraz liczne mikroelementy takie jak: fluor, mangan itp.


Aronia wykorzystywana jest na takie przetwory jak:

  • soki
  • dżemy
  • powidła
  • galaretki
  • marmolady
  • nalewka