świat roślin

Kolendra siewna, czyli pieprz polski – uprawa

Kwiaty doniczkowe zioła Kolendra siewna pieprz polski

Kolendra siewna, czyli pieprz polski – uprawa

Kolendra siewna, czyli pieprz polski – uprawa

Kolendra siewna pochodzi ze wschodniej części regionu Morza Śródziemnomorskiego. Wymieniona była już w starym Testamencie. 

Jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych. Dorasta do 70 – 80 cm wysokości. Należy do roślin miododajnych. 

Uprawa:


Stanowisko:

Słoneczne.


Podłoże:

Przepuszczalne, ciepłe, zawierające wapń.


Podlewanie:

Podłoże powinno być stale lekko wilgotne.


Wysiew:

Kolendrę wysiewa się w marcu lub na początku kwietnia bezpośrednio do gruntu na głębokość ok. 1 cm.


Roślinę można wysiewać również do doniczek lub skrzyni. Należy ją regularnie odchwaszczać i podlewać, a podłoże spulchniać.


Kolendra kwitnie od czerwca do sierpnia. Ma drobne różowe lub białe kwiaty.


Zbiór owoców rozpoczyna się na przełomie lipca i sierpnia, w momencie, gdy owoce stają się jasnobrunatne.


Zastosowanie kolendry w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2020/03/10/kolendra-siewna-czyli-pieprz-polski-zastosowanie-w-kuchni/