Kolendra siewna, czyli pieprz polski – uprawa
Kolendra siewna, czyli pieprz polski – uprawa
Kolendra siewna pochodzi ze wschodniej części regionu Morza Śródziemnomorskiego. Wymieniona była już w starym Testamencie.
Jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych. Dorasta do 70 – 80 cm wysokości. Należy do roślin miododajnych.
Uprawa:
Stanowisko:
Słoneczne.
Podłoże:
Przepuszczalne, ciepłe, zawierające wapń.
Podlewanie:
Podłoże powinno być stale lekko wilgotne.
Wysiew:
Kolendrę wysiewa się w marcu lub na początku kwietnia bezpośrednio do gruntu na głębokość ok. 1 cm.
Roślinę można wysiewać również do doniczek lub skrzyni. Należy ją regularnie odchwaszczać i podlewać, a podłoże spulchniać.
Kolendra kwitnie od czerwca do sierpnia. Ma drobne różowe lub białe kwiaty.
Zbiór owoców rozpoczyna się na przełomie lipca i sierpnia, w momencie, gdy owoce stają się jasnobrunatne.
Zastosowanie kolendry w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2020/03/10/kolendra-siewna-czyli-pieprz-polski-zastosowanie-w-kuchni/