świat roślin

Bazylia - uprawa

Zioła zioła Bazylia

Bazylia

Bazylia znana jest jako ziele św. Józefa. Pochodzi z Indii.

Ma charakterystyczny zapach i słodkawy smak. Stosowana jest zarówno w formie suszu, jak i świeżych liści.

Jest rośliną jednoroczną i miododajną.


Uprawa:


Stanowisko:

Słoneczne, osłonięte od wiatru.


Podłoże:

Żyzne, bogate w próchnicę.


Podlewanie:

Roślinę należy podlewać umiarkowanie, w momencie, gdy podłoże lekko przeschnie. Latem Bazylię warto zraszać.


Wysiew:

Nasiona wysiewa się pod koniec maja bezpośrednio do gruntu na głębokość ok. 0,5 cm. Gdy Bazylia zacznie kiełkować należy poprzerywać zbyt gęsto rosnące rośliny i pozostawić pojedyncze w odległości co 20 cm od siebie.


Bazylię można wysadzać również z rozsady. Nasiona do skrzynek wysiewa się w kwietniu. Rośliny o wysokości ok. 6 cm, z 3 – 4 listkami wysadza się do gruntu pod koniec maja.


Bazylię można uprawiać zarówno w ogrodzie jak i w skrzynkach lub doniczkach.


Zastosowanie bazylii w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2020/02/08/bazylia/