świat roślin

Arcydzięgiel lekarski - uprawa

Zioła zioła Arcydzięgiel

Arcydzięgiel lekarski - uprawa

Arcydzięgiel lekarski

Arcydzięgiel lekarski


Arcydzięgiel lekarski to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych.  Kwitnie od czerwca do sierpnia. Ma niewielkie, żółtozielone kwiaty zebrane w prawie kulisty baldach, złożony z 30 – 40 mniejszych baldachów.

Roślina zawiera: olejek eteryczny (felandren, cymen), związki kumarynowe, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, garbniki, pektyny, związki gorzkie, skrobię cukry.

Ma silny, przyjemny aromat i słodki korzenny smak.


Uprawa:


Stanowisko:

Słoneczne lub półcieniste.


Podłoże:

Żyzne, przepuszczalne.


Podlewanie:

Ziemia powinna być stale lekko wilgotna.


Wysiew:

Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu. 

Arcydzięgiel zaczyna wschodzić po ok. 2 tygodniach.


Roślinę można wysiewać również w lipcu do rozsady. Sadzonki, które mają ok. 10 cm wysadza się na jesień do gruntu.


Po przekwitnięciu Arcydzięgiel zamiera. Aby zachować roślinę należy usuwać kwiatostany.


Arcydzięgiel lekarski i jego zastosowanie w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2017/11/04/arcydziegiel-lekarski-zastosowanie-w-kuchni/