świat roślin

🍓 Czerwcowe przetwory – co robić z nadmiarem owoców?

Owocowe

🍓 Czerwcowe przetwory – co robić z nadmiarem owoców?

🍓 Czerwcowe przetwory – co robić z nadmiarem owoców?

📌 Spis treści

🍓Jakie owoce zbieramy w czerwcu?

🫙Najlepsze przetwory z owoców czerwcowych

🛠️ Co potrzebujesz do robienia przetworów?

🍯Szybkie przepisy i inspiracje

🧊Jak przechowywać przetwory?


Czerwiec to prawdziwa eksplozja smaku – w ogrodach i na targach pojawiają się świeże, soczyste owoce, które kuszą zapachem i kolorem. 

Jednak bardzo często mamy ich za dużo naraz, a termin przydatności nieubłaganie ucieka. Co wtedy?

➡️ Najlepszym rozwiązaniem są domowe przetwory, które pozwalają zatrzymać lato w słoiku – bez konserwantów i sztucznych dodatków.


🍓 Jakie owoce zbieramy w czerwcu?

Czerwiec to czas dojrzewania wielu owoców miękkich i sezonowych. 

Najczęściej w tym miesiącu zbieramy:

  • truskawki

Tradycyjny kompot truskawkowy 

  • czereśnie

🍒 Kompot z czereśni 

  • poziomki

Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna

  • wiśnie (pod koniec miesiąca)

Wiśniowe przysmaki: Tradycyjne przetwory i desery

Wiśniówka domowa 

  • jagody kamczackie

Dżem z jagody kamczackiej 

  • rabarbar (to warzywo, ale świetnie łączy się w przetworach)

Dżem z rabarbaru – kwaśno-słodki dodatek do kanapek

Dżem rabarbarowy z malinami bez dodatków zagęszczających 

Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów 

  • porzeczki wczesne

Odkryj sekret domowej nalewki: Przepis na wyśmienitą nalewkę porzeczkową 


🫙 Najlepsze przetwory z owoców czerwcowych

Z tych owoców możesz przygotować m.in.:

  • dżemy i konfitury
  • kompoty
  • musy owocowe
  • syropy do herbaty i napojów
  • frużeliny do deserów
  • nalewki domowe (np. wiśniówka, czeresniówka)
  • lody domowe z musem owocowym
  • susz i owocowe chipsy (np. z truskawek)


🛠️ Co potrzebujesz do robienia przetworów?

Niezbędne wyposażenie:

  • czyste słoiki i zakrętki (wyparzone!)
  • garnek z grubym dnem
  • cukier, sok z cytryny (naturalne konserwanty)
  • blender (jeśli robisz musy lub przeciery)
  • gaza lub sitko (do przecierania owoców z pestkami)
  • ewentualnie pektyny, jeśli chcesz uniknąć dużej ilości cukru


🍯 Szybkie przepisy i inspiracje

🍓 Dżem truskawkowy z cytryną 

🍓 Syrop z poziomek – naturalna esencja lata 

🍹 Domowy kompot z rabarbaru – kwaskowy, orzeźwiający, jak u babci 

🍹 Syrop z rabarbaru – idealny do lemoniady, herbaty i drinków 

🍓 Frużelina truskawkowa do deserów


🧊 Jak przechowywać przetwory?

Aby uniknąć pleśni i utraty smaku:

  • zawsze napełniaj słoiki gorącą zawartością
  • dokładnie wycieraj brzegi słoików przed zakręceniem
  • pasteryzuj: 10–15 minut w garnku lub piekarniku
  • przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu (spiżarnia, piwnica)
  • słoiki opisuj datą – to ułatwi rotację zapasów