świat roślin

Szczypiorek – właściwości lecznicze

Rośliny lecznicze

Szczypiorek – właściwości lecznicze

Szczypiorek – właściwości lecznicze

               

Wbrew pozorom ta popularna roślina ma wiele zastosowań leczniczych.

Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, B1 i B2 oraz kwas foliowy i karoten. Dodatkowo dostarcza soli mineralnych, np. sodu, magnezu, fosforu, potasu, luteiny oraz chloru.


Działanie:

  • moczopędne
  • zmniejsza wzdęcia brzucha
  • działa pozytywnie na układ trawienny
  • pobudza apetyt
  • działa lekko przeczyszczająco
  • obniża ciśnienie krwi
  • usuwa toksyny z organizmu
  • przyspiesza gojenie się ran
  • łagodzi suchy kaszel
  • łagodzi bóle reumatyczne
  • obniża zły cholesterol we krwi – LDL
  • wpływa ochronnie na oczy – zapobiega wystąpieniu zaćmy


Szczypiorek – zastosowanie w kuchni:  Szczypiorek – zastosowanie w kuchni 

Szczypiorek - uprawa: Szczypiorek – uprawa i zastosowanie