Szczypiorek – właściwości lecznicze
Szczypiorek – właściwości lecznicze
Wbrew pozorom ta popularna roślina ma wiele zastosowań leczniczych.
Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, B1 i B2 oraz kwas foliowy i karoten. Dodatkowo dostarcza soli mineralnych, np. sodu, magnezu, fosforu, potasu, luteiny oraz chloru.
Działanie:
- moczopędne
- zmniejsza wzdęcia brzucha
- działa pozytywnie na układ trawienny
- pobudza apetyt
- działa lekko przeczyszczająco
- obniża ciśnienie krwi
- usuwa toksyny z organizmu
- przyspiesza gojenie się ran
- łagodzi suchy kaszel
- łagodzi bóle reumatyczne
- obniża zły cholesterol we krwi – LDL
- wpływa ochronnie na oczy – zapobiega wystąpieniu zaćmy
Szczypiorek – zastosowanie w kuchni: Szczypiorek – zastosowanie w kuchni
Szczypiorek - uprawa: Szczypiorek – uprawa i zastosowanie