Szczypiorek – uprawa i zastosowanie

Szczypiorek – uprawa i zastosowanie
Szczypiorek to roślina wieloletnia, mająca cienkie i rurkowate liście o zielonym kolorze.
Stanowisko:
Szczypiorek nie powinien być narażony na bezpośrednie promienie słoneczne.
Miejsce w którym rośnie powinno być osłonięte od wiatru i deszczu, o rozproszonym świetle.
Podłoże:
Żyzne z dodatkiem drenażu.
Podlewanie:
Szczypiorek lubi wilgotne stanowiska, ale nie lubi „stać” w wodzie.
Uprawiając szczypiorek w domu, warto do podstawki nasypać żwirku, aby ściekająca woda nie miała kontaktu z doniczką.
Kwitnienie:
Kwiaty przypominają kuliste główki. Mają kolor różowy / purpurowy.
Szczypiorek kwitnie od czerwca do końca sierpnia.
Rozmnażanie:
Szczypiorek rozmnaża się poprzez podział kępek w okresie jesiennym.
Można rozmnażać go również z nasion, które wysiewa się w lutym / marcu.
Szczypiorek – właściwości lecznicze: Szczypiorek – właściwości lecznicze
Szczypiorek – zastosowanie w kuchni: Szczypiorek – zastosowanie w kuchni