świat roślin

Szczypiorek – uprawa i zastosowanie

Warzywa

Szczypiorek – uprawa i zastosowanie

Szczypiorek – uprawa i zastosowanie

               

Szczypiorek to roślina wieloletnia, mająca cienkie i rurkowate liście o zielonym kolorze.


Stanowisko:

Szczypiorek nie powinien być narażony na bezpośrednie promienie słoneczne.

Miejsce w którym rośnie powinno być osłonięte od wiatru i deszczu, o rozproszonym świetle.


Podłoże:

Żyzne z dodatkiem drenażu.


Podlewanie:

Szczypiorek lubi wilgotne stanowiska, ale nie lubi „stać” w wodzie.

Uprawiając szczypiorek w domu, warto do podstawki nasypać żwirku, aby ściekająca woda nie miała kontaktu z doniczką.


Kwitnienie:

Kwiaty przypominają kuliste główki. Mają kolor różowy / purpurowy.

Szczypiorek kwitnie od czerwca do końca sierpnia.


Rozmnażanie:

Szczypiorek rozmnaża się poprzez podział kępek w okresie jesiennym.

Można rozmnażać go również z nasion, które wysiewa się w lutym / marcu.


Szczypiorek – właściwości lecznicze: Szczypiorek – właściwości lecznicze

Szczypiorek – zastosowanie w kuchni:  Szczypiorek – zastosowanie w kuchni