Miechunka – uprawa pielęgnacja i zastosowanie
Miechunka – uprawa pielęgnacja i zastosowanie
Miechunka to popularna przepiękna roślina o pomarańczowych owocach przypominających małe lampiony.
Roślina ta pochodząca z Ameryki Południowej należy do rodziny psiankowatych. Nazywana jest również wiśnią peruwiańską.
Stanowisko:
Słoneczne lub półcieniste.
Zbyt małą ilość światła spowoduje, że miechunka będzie miała mało owoców.
Podłoże:
Przeciętnie żyzne, ubogie w składniki pokarmowe.
Podlewanie:
Roślina wymaga regularnego podlewania, nie toleruje zbyt dużego przesuszania podłoża, dlatego ziemia powinna być stale lekko wilgotna.
Należy uważać, aby roślina nie „stała” w wodzie.
Mrozoodporność:
Miechunka nie jest odporna na mrozy, dlatego w Polce traktowana jest jako roślina jednoroczna.
Rozmnażanie:
Miechunkę rozmnaża się z nasion, które wysiewa się w marcu po ostatnich przymrozkach.
Można ją rozmnażać również przez podział kłączy.
Dodatkowa pielęgnacja:
Roślina ta ma bardzo duży system korzeniowy, dlatego uważana jest za roślinę ekspansywną. Warto sadzić ją w donicach umieszczanych w ziemi.
Odmiany:
Miechunka rozdęta – tzw. pęcherznica. Kwitnie od kwietnia / maja do czerwca. Jej owoce wyglądają jak pomidorki koktajlowe. Dorasta do 1 metra wysokości. Owoce pojawiają się we wrześniu, mają czerwonopomarańczowy kolor.
Miechunka pomidorowa – tzw. miechunka skórzasta.
Miechunka peruwiańska – tzw. rodzynek brazylijski. Dorasta do 1 metra wysokości. Jej owoce są bardzo dobre w smaku.