Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!
Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!
Jałowiec jest silnie rozgałęzionym i wiecznie zielonym krzewem dorastającym nawet do kilku metrów wysokości. Należy do rodziny cyprysowatych. Można go spotkać na zboczach, lasach iglastych i obrzeżach.
Stanowisko:
Słoneczne lub półcieniste.
Podłoże:
Przepuszczalne, piaszczyste.
Podlewanie:
Jałowiec nie lubi bardzo wilgotnej gleby.
Kwitnienie:
Jałowiec jest rośliną dwupienną. Oznacza to, że na jednym krzewie pojawiają się kwiaty męskie (zebrane w krótkie kotki) oraz kwiaty żeńskie, które przypominają małe szyszki. Z kwiatów żeńskich tworzą się jagódki.
Rozmnażanie:
W okresie jesiennym nasiona jałowca wysiewa się do pojemników z odpowiednim podłożem. Kiedy roślina będzie miała kilka pędów należy przesadzić ją do stałego miejsca.
Jałowiec pospolity w kuchni: Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni
Jałowiec pospolity w kosmetyce: Jałowiec – zastosowanie w kosmetyce
Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze: Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze