świat roślin

Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!

Krzewy

Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!

Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!

               

Jałowiec jest silnie rozgałęzionym i wiecznie zielonym krzewem dorastającym nawet do kilku metrów wysokości. Należy do rodziny cyprysowatych. Można go spotkać na zboczach, lasach iglastych i obrzeżach.


Stanowisko:

Słoneczne lub półcieniste.


Podłoże:

Przepuszczalne, piaszczyste.


Podlewanie:

Jałowiec nie lubi bardzo wilgotnej gleby.


Kwitnienie:

Jałowiec jest rośliną dwupienną. Oznacza to, że na jednym krzewie pojawiają się kwiaty męskie (zebrane w krótkie kotki) oraz kwiaty żeńskie, które przypominają małe szyszki. Z kwiatów żeńskich tworzą się jagódki.


Rozmnażanie:

W okresie jesiennym nasiona jałowca wysiewa się do pojemników z odpowiednim podłożem. Kiedy roślina będzie miała kilka pędów należy przesadzić ją do stałego miejsca.


Jałowiec pospolity w kuchni:  Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni 

Jałowiec pospolity w kosmetyce:  Jałowiec – zastosowanie w kosmetyce 

Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze: Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze