świat roślin

Aloes – uprawa, pielęgnacja i ciekawostki na jego temat

Kwiaty doniczkowe aloes aloes drzewiasty aloes leczniczy

Aloes – uprawa, pielęgnacja i ciekawostki na jego temat

Aloes – uprawa, pielęgnacja i ciekawostki na jego temat

Aloes drzewiasty posiada bardzo cenne właściwości lecznicze, rzadziej spotykany jest aloes zwyczajny.

Roślina ta posiada zielone, sztywne i ząbkowate liście zawierające takie witaminy jak: A, C, E i witaminy z grupy B, a także sole mineralne: wapń, fosfor, potas, magnez oraz miedź i cynk. Zawiera również kwasy organiczne i stymulatory biogenne.

Aloes pochodzi z Ameryki Południowej. W warunkach naturalnych osiąga nawet kilka metrów wysokośvci, natomist w naszych warunkach może być uprawiany jedynie w pomieszczeniach i jest niwielkiej wysokości, na ogół do 1 metra wysokości. Roślina ta wymaga dużo miejsca, ponieważ osiąga spore rozmiary.

Odpowiednie miejsce i pielęgnacja:

Aloes najlpiej uprawia się w temperaturze dodatniej: latem 20 – 25°C, zimą 8 – 10°C.

Lubi dużą ilość światła.

Aloes należy do rodziny sukulentów, chociaż nie jest kaktusem, dlatego nie lubi nadmiaru wody. W okresie od listopada do lutego podlewamy bardzo oszczędnie, natomiast w pozostałych miesiącach podlewamy tylko, gdy ziemia w doniczce lekko przeschnie.

Alosów nie należy zraszać, ponieważ może to prowadzić do rozwojów grzybów, co bardzo szkodzi roślinie.

Aloes lubi miejsce na parapecie okna wychodzącego na południowy – zachów lub na południe.

Rozmnażanie:

Aloes można rozmnażać przy pomocy odrostów korzeniowych oraz sadzonek pędowych. Sadzi się je do przepuszczalnej, lekkiej, torfowej ziemi zmieszanej z gliną i piaskiem, można użyć również podłoża do kaktusów.

Przesadzanie:

Należy przesadzać go do większej doniczki co najmniej co dwa lata.

Kwitnienie:

Aloes zazwyczaj kwitnie na wiosnę u roślin mających co najmniej 2 lata. Aloes zwyczajny ma żółte kwiaty, natomiast drzewiasty czerwone.

Ciekawostki:

Aloes stosuje się jako środek łagodzący oparzenia i ukąszenia owadów. Likwiduje również ból żołądka, migrenę oraz zaparcia. Używany jest również w kosmetyce i dermatologii, np.: w produkcji szamponów, maseczek oraz kremów. Doskonale łagodzi skórę spierzchniętą, z trądzikiem, zaczerwienioną oraz z bliznami i rozstępami.