Lebiodka Pospolita- uprawa
Lebiodka Pospolita- uprawa
Jest to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych. Kwitnie od lipca do sierpnia, ma różowe lub białe kwiaty na krótkich szypułkach zebrane na szczytach łodyg. Owocem jest czerwonobrunatna, poczwórna rozłupnia z rozłupkami.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, fenolokwasy, flawonoidy, sole mineralne, gorycze oraz związki żywicowe. Jest rośliną miododajną.
Uprawa:
Stanowisko:
Słoneczne, ciepłe, najlepiej na południowej wystawie.
Podłoże:
Przepuszczalna, żyzna, próchniczna.
Podlewanie:
Ziemia powinna być stale lekko wilgotna.
Wysiew:
Nasiona lebiodki wysiewa się w kwietniu na głębokość ok. 0,5 cm. W jednym dołku powinno się znaleźć 3 – 4 nasionka. Między miejscami nasadzeń powinno być ok. 30 cm. Roślina zaczyna kiełkować po 2 tygodniach.
Pod koniec marca roślinę można wysiewać do skrzynek. Po wyrośnięciu lebiodkę możemy przesadzić do doniczek lub bezpośrednio do gruntu.
Lebiodkę należy regularnie odchwaszczać.
Roślina kwitnie od lipca do sierpnia. Ma różowe lub białe kwiaty zebrane na szczytach łodyg.
Zastosowanie tymianku w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2017/11/04/lebiodka-pospolita-w-kuchni/