Tymianek Pospolity - uprawa
Tymianek Pospolity - uprawa
Tymianek nazywany jest również Macierzanką. Ma zdecydowany i bardzo aromatyczny smak i zapach. Należy do roślin miododajnych.
Uprawa:
Stanowisko:
Słoneczne, osłonięte od wiatru.
Podłoże:
Żyzna, próchniczna.
Podlewanie:
Podłoże powinno być stale lekko wilgotne.
Wysiew:
Nasiona tymianku wysiewa się do gruntu od kwietnia do maja na głębokość ok. 0,5 cm. Odległość między roślinami powinna wynosić ok. 40 cm.
Roślina nadaje się doskonale do uprawy w doniczkach o średnicy ok. 10 cm.
Tymianek należy regularnie odchwaszczać i spulchniać ziemię dookoła.
Na zimę roślinę należy okrywać liśćmi lub słoma.
Pod koniec listopada doniczkę z tymiankiem należy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia, gdzie temperatura wynosi ok. 15 st. C. W tym czasie powinno się również ograniczyć podlewanie.
Zastosowanie tymianku w kuchni znajdziecie tutaj: https://tradycja-w-kuchni.7web.pl/index.php/2017/09/11/tymianek-zastosowanie-w-kuchni/